torsdag 1 november 2012

Kosttillskott - vet vi vad vi äter?

Tillsammans med Kungsbacka kommun ingår bland andra Malmö stad i det nationella antidopningsnätverket PRODIS. I veckan arrangerade Malmö en kosttillskottskonferens med anledning av dopning som ett samhällsproblem.

Caroline Elmstedt, livsmedelsinspektör vid Miljöförvaltningen, berättade om det arbete som skett i Malmö under det gångna året med kontroll av märkning av kosttillskott på apotek, hälsokostbutiker, livsmedelsbutiker och gym. Kanske kände du till att...

Märkningskraven är obligatoriska och måste finnas på svenska. Bland annat ska doseringsanvisningar finnas samt uppgifter om att inte överskrida rekommenderad dagsdos. Det ska framgå att produkten inte ska användas som alternativ till varierad kost och även mängder av näringsämnen och/eller andra ämnen per dagsdos. Om produkten innehåller vitaminer och/eller mineraler ska RDI (rekommenderat dagligt intag enligt Livsmedelsverket) framgå. Upptäcker du att det är bristfällig märkning rekommenderar Caroline att du i ett första steg påtalar detta för butikspersonalen och känner du dig fortsatt osäker kring produktens märkning bör du kontakta miljöförvaltningen och påtala bristen.

Även kunskapen hos butikspersonalen gällande produkternas märkning har kontrollerats. Sextio besök har genomförts och det visade sig, kanske inte oväntat, att personalen förlitade sig helt på tillverkarens märkning. Det kan tyckas anmärkningsvärt eftersom...

Det finns inga krav på att kosttillskott ska registreras eller godkännas av någon myndighet i Sverige. Det producerande företaget ska naturligtvis registrera sin verksamhet men säljer alltså sina produkter utan föregående kontroll. I de övriga nordiska länderna krävs däremot en anmälan. Är det något vi i Sverige borde ta efter?

Maria Lennernäs, professor i mat- och måltidskunskap samt näringsfysiolog, klargjorde frågan om huruvida det finns personer som behöver kosttillskott. Temat för detta föreläsningspass var "Kosttillskott - Nej tack! Måltider - Ja tack!" och svaret på frågan om vilka personer, om några, som behöver kosttillskott är givet.

Den som äter varierat behöver inga kosttillskott. Veganer behöver tillskott av vitamin B12 samt personer som lider av sjukdomar som påverkar näringsupptaget negativt likväl som äldre personer kan behöva tillskott.

Maria lyfte fram exemplet med bonden som odlar sin rödbeta och säljer den till en privatperson som kokar eller lägger in rödbetan och sedan äter den. Detta är en näringsriktig väg för betan från jord till bord, dvs. för människokroppen att tillgodogöra sig de näringsämnen betan innhåller. I stället för att vi får i oss fibrer, vitaminer och mineraler från ursprungslivsmedlet har marknaden utvecklat mängder av produkter som alternativ till "den enkla koka-rödbetan-vägen". I butiken kan vi handla mjölk med tillsatta fibrer, mjölk med tillsatt kalcium och d-vitamin, kolesterolsänkande margarin, ja, du kommer antagligen på fler exempel. I slutänden på denna utveckling skulle vi kunna se kosttillskotten: pulver och piller som innehåller det vi behöver. Kanske ställer du dig frågan "Vad innehåller tillskotten mer?". Läs på märkningen, men hur var det nu, kunde vi lita till den?

Maria lyfter också vänligt men bestämt upp aspekten med hungerskänslorna. Måltider som består av "riktig" mat framkallar mättnadskänslor och tack vare detta riskerar vi inte att överdosera något näringsämne (visste du att överkonsumtion av t.ex. D-vitamin kan leda till benskörhet? eller att överkonsumtion av protein leder till att levern överbelastas och att restprodukten kväve försurar våra sjöar och hav?). Hur är det med mättnadskänslor och kosttillskott?

Vidare, om du äter varierat får du i dig alla näringsämnen du behöver men kanske tror du dig behöva något tillskott "bara för att vara på den säkra sidan", ja då finns risken att du överdoserar.

Som avslutning lämnar Maria oss med några funderingar:

Om de bantningsmedel som finns på marknaden hade fungerat, hade det då funnits fetma? Om rynkkrämerna som säljs hade fungerat, hade det då funnits rynkiga människor? Om medel mot tunnhårighet hade fungerat, hade det då funnits tunnhåriga?

Vill du läsa mer? Ta en titt på vad Läkemedelsverket, Svenska Livsmedelsverket, Rikidrottsförbundet ohc Tullverket säger.

www.lakemedelsverket.se
www.slv.se
http://rf.se
www.tullverket.se

Inga kommentarer:

Vad gör LAST´N?

LAST´N jobbar med alkohol- och drogförebyggande frågor i Kungsbacka kommun. Vi är för tillfället tre utvecklare som jobbar med det alkohol- och drogförebyggande arbetet.