I veckan samlades 150 pedagoger, kuratorer, socionomer, fritidsledare m.fl. i Elof Lindälvsgymnasiets aula för att delta i en 3,5 timmar lång utbildning om cannabis. Utbildningen arrangerades av LAST'N i samarbete med Cannabisnätverket i Sverige.
På programmet stod Mattias Gullberg, socionom från Mini-Maria i Göteborg, Staffan Lingstedt från polisen i Kungsbacka, Git Erlandsson, Katarina Lööv och Birgitta skog från IFO i Kungsbacka. Tanken med upplägget av dagen var att ge en stor del av personalen i Kungsbacka som arbetar med ungdomar en grundutbildning i cannabiskunskap samt ge inblick i hur den lokala situationer i Kungsbacka ser ut och vart man vänder sig om man misstänker något eller är orolig.
Mattias Gullberg inledde dagen med att prata allmänt om ungdomsmissbruk och gav oss en överblick av vilka illegala droger som förekommer i ungdomsgruppen. Cannabis är den absolut mest använda drogen och Mattias menade att personal inte behöver veta särskilt mycket om andra droger eftersom de förekommer i väldigt liten utsträckning jämfört med cannabis. Däremot förekommer det mycket alkohol och tobak i ungdomsgruppen och de allra flesta som brukar cannabis använder även alkohol och tobak, vilket leder till ett blandmissbruk. Han påperkade också att cannabis extremt sällan är det första man testar; alkohol och tobak är så gott som alltid de första drogerna man testar och kan vi därför jobba för att minska detta bruk kommer vi automatiskt att minska cannabisbruket.
Cannabis är beroendeframkallande och har en mängd negativa biverkningar, det påverkar hjärnans utveckling och ett regelbundet missbruk (2 gånger i månaden) gör att man alltid är påverkad av drogen då den är fettlöslig och därför lagras i hjärnan. På bilden nedan ses hur cannabis påverkar på olika sätt, däribland gestaltminnet, förmågan att kunna orientera sig i rummet, den språkliga förmågan, förmågan att dra korrekta slutsatser, minnet, förmågan att av delar sätta samman en helhet och att vara flexibel i sina tankar.
Mattias uppmanade oss till att vara nyfikna när det gäller ungdomar, ställa mycket frågor och tänka oss in i att det är helt annorlunda att vara ung i dag mot för 15-20 år sedan.
När det gäller att upptäcka cannabismissbruk hos ungdomar är det viktigt att upptäcka förändringar i ungdomens levnadsvanor.
Mattias pratade även om Spice som är en drog som ofta köps på internet. Drogen innehåller syntetiska cannabinoider som blandats med växtmaterial för att kunna rökas. Drogen ger samma rusliknande tillstånd som cannabis, dock kortare och därefter blir man seg. Spice är mycket mindre kartlagt och därför vet man inte långtidseffekter och hur farligt det egentligen är, forskning saknas. Men något vi vet är att drogen är vanligt förekommande, ger otäcka hallucinationer i abstinensfasen och att den oftast inte syns på urinprov.
Polisen Staffan Lingstedt i Kungsbacka övergick därefter till att prata om hur polisen arbetar mot narkotika. Man arbetar med både traditionellt span och nätspaning. Han visade också statistik kring narkotikabeslag i Kungsbacka och att man har fått klartecken att börja använda narkotikahundar i skolan. Han berättade också att skolan är välkommen att höra av sig vid misstankar och undringar.
Avslutningsvis berättade Birgitta Skoog, Katarina Lööv och Git Erlandsson om hur IFO och Ung öppenvård arbetar. De berättade hur en anmälan och en utredning går till. Alla som arbetar inom skolan och misstänker att en ungdom använder cannabis är skyldiga att göra en orosanmälan även om man inte är säker på sin sak. Att vara orolig är grund nog!
För er som missade detta tillfälle, ta chansen att anmäla er till nästa utbildningseftermiddag som äger rum på Elof Lindälvsgymnasiets aula den 5 dec kl 13-16.30. 200 personer är anmälda, men det finns 150 platser kvar. För mer info, hör av er till karin.jansson@kungsbacka.se
Välkomna och tack till er som deltog under veckans eftermiddag!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar