måndag 13 augusti 2012

Skolstart och langning

Tiden kring skolstart kan vara stökig, då många ungdomar samlas för att umgås och festa. Ofta är alkohol inblandat, vilket ökar risken för våld, kränkningar och olyckor. Det är vanligast att ungdomarna får tag på alkoholen genom kompisar och kompisars syskon.
Sven Andréasson, läkare och alkoholexpert på Statens folkhälsoinstitut säger att som tonårsförälder kan man lätt känna sig maktlös när det handlar om ungdomars drickande. Men det påverkar mer än man tror att som vuxen sätta tydliga gränser när det gäller alkohol, både gentemot tonåringarna själva och deras äldre syskon och kompisar.
I Kungsbacka har vi genom ungdomsundersökningar sett att det vanligaste sättet att få tag på alkohol är genom kompisar och kompisars syskon samt andra vuxna. Enligt en nationell undersökning från CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning får fyra av tio niondeklassare och två tredjedelar av eleverna i gymnasiets andra år tag på alkohol genom syskon, kompisar och kompisars syskon.

Tonåringarnas föräldrar verkar vara medvetna om kompisarnas och deras syskons roll när det gäller langning. Enligt en ny Sifoundersökning genomförd bland föräldrar till femtonåringar tror mer än var tredje förälder, 35 procent, att det är vanligt att kompisar och kompisars syskon förser deras tonåringar med alkohol. Anne-Lie Magnusson på folkhälsoinstitutet bör man vid samtal om langning av alkohol med unga ta upp att både den som langar och tonåringen man langar till kan råka illa ut. Berusade ungdomar löper större risk att utsättas för våld, kränkningar och olyckor. Straffet för langning är böter eller fängelse i upp till fyra år.

Folkhälsoinstitutet ger tre tips till alla tonårsföräldrar inför skolstart:


Sätt gränser
Var tydlig gentemot din tonåring med att det inte är okej att minderåriga dricker alkohol. Barn till föräldrar som inte accepterar drickande före 18 års ålder dricker mindre, gör senare alkoholdebut och får mindre problem kopplade till alkohol.

Prata med äldre syskon
Ett tydligt förhållningssätt kring alkohol hjälper äldre syskon att säga nej om de skulle bli ombedda att köpa ut. Visa att du förväntar dig att han eller hon är vuxen nog att ta ansvar.

Stå för din åsikt inför andra vuxna
Tala på samma sätt med andra unga vuxna över 20 år i din tonårings närhet. Genom att vara tydlig med din ståndpunkt ger du dem argument för att säga nej till att langa.

Källa: Statens folkhälsoinstitut




Inga kommentarer:

Vad gör LAST´N?

LAST´N jobbar med alkohol- och drogförebyggande frågor i Kungsbacka kommun. Vi är för tillfället tre utvecklare som jobbar med det alkohol- och drogförebyggande arbetet.