tisdag 1 mars 2011

Besviken

Jag blir besviken när jag läser krönikan i fredagens tidning Norra Halland 25 februari. Krönikören skriver: "Gott vin till mat och en drink till fest ingår i vår kultur som trivselskapare"

Måste alkoholen vara orsaken till trivsel? Hur tror du att det du skriver påverkar ungdomarna i Kungsbacka? Det är just sådana attityder som gör att det finns ungdomar i Kungsbacka som dricker allt mer och oftare, som tar efter vuxnas alkoholvanor och mönster, som gör det mer lättillgängligt för ungdomar att få tag på alkohol. som gör att det finns många ungdomar med föräldrar som har alkoholproblem, barn och ungdomar som mår dåligt när vi vuxna dricker alkohol. Därför blir jag besviken.

Kungsbacka kommun arbetar utifrån FN:s konvention om barnets rättigheter. En artikel 33 ska: Samhället vidta lagstiftningsåtgärder, administrativa och sociala åtgärder i upplysningssyfte för att skydda barn från olaglig användning av narkotika och psykotropa ämnen.

Vi vuxna har ett jätteansvar som vi måste ta på allvar! Ungdomsdrickandet är ett vuxenproblem, det är vi som gör alkohol tillgängligt. Det är vi som köper ut, skapar och visar upp en alkoholkultur som borde förändras. Jag menar inte att alla vuxna måste avstå helt från alkohol men tänka på vad man säger och välja sina tillfällen när man dricker alkohol är viktigt. Vi förändras av alkohol även i liten mängd. Det har barn berättat både en och flera gånger.

Även om man inte har några egna barn, barnbarn eller ens är i näheten av barn så måste man ändå fundera på hur vi vill att samhället ska se ut. Vill vi minska missbruksproblem som ger stora kostnader i samhället? Då måste vi ta vårt ansvar och arbeta för att minska alkoholkonsumtionen bland våra ungdomar. För varje år som vi kan skjuta upp debuten av alkohol för barn och ungdomar så minskar vi risken för att de hamnar i missbruk och beroende. Detta ansvar är inte bara kommunens utan alla vuxna medborgare har ett ansvar.

Det kanske känns obetydligt med en kampanj om en alkoholfri helg men Vita helgen är en del av så mycket mer som kommunen gör. Syftet med Vita helgen är att visa barn och ungdomar en sund och ansvarsfull relation till alkohol som vuxna bör ha.

Alkoholdebuten för ungdomar går allt lägre ner i åldrarna och detta mönster måste brytas. Det är vår skyldighet som vuxna att inte köpa ut eller bjuda våra barn på alkohol. Inte heller att förespråka alkohol som ett måste eller en självklar del av en kväll. Vi påverkar ungdomarna mer än vi tror.

Jag är besviken.

Inga kommentarer:

Vad gör LAST´N?

LAST´N jobbar med alkohol- och drogförebyggande frågor i Kungsbacka kommun. Vi är för tillfället tre utvecklare som jobbar med det alkohol- och drogförebyggande arbetet.