måndag 21 mars 2011

Det har varit mycket nu....

Sedan januari har det gått i ett hela tiden med LAST´N arbetet.

Christoffer har kommit igång bra med sitt antidopningsarbete mot föreningarna i kommunen. Han har skapat ett kontaktnät med Sveriges främsta antidopningsarbetare. Han har också börjat få kontakt med föreningarna.Det här kan bara bli på ett sätt...Superbra!

Vi har haft två stycken ÖPP-utbildningar en för fritidsgårdsenheten i Kungsbacka och en i Lerum där deltagarna var av lite blandad kompott.

Tänk efter före!, Vita helgen och Friska februari är avslutat. Tänk efter före! arrangerades för sista året och läggs nu på is under obestämd tid.Vem vet när och hur den dyker upp igen?! Vita helgen och Friska februari kommer att fortsätta och utvecklas.Friska februari körde vi ju för första gången och det blev en succé som bara kan bli bättre. Som alltid har nya aktiviteter "barnsjukdomar" men vi har fått många bra synpunkter inför utvecklingen till nästa gång.

Det har varit träff med preventionsnätverket i Halland och nu ska vi gemensamt på något sätt arbeta med antilangning, vilket LAST´N efterfrågade redan för några år sedan. Men nu är tillfället rätt och LAST´N är mycket glada över detta.

Kungsbackas lokala antilangningsarbete har också planerats och mycket handlar om informationsspridning. Vi kommer att vara med Fritidsgårdsenheten på Kungsmässan några gånger, ha aktiviteter utanför Systembolaget och så lägger vi lite extra energi inför skolavslutningen som vanligt.

Vecka 10 fick vi besked från Fhi att nu fanns det pengar att söka. Förra veckan fick jag lägga undan allt övrigt LAST´N arbete och fokusera på två ansökningar. En om tobak och en om dopning. Hoppas vi får pengar för båda så Christoffer kan fortsätta och att vi kan anställa någon för att arbeta med tobak. I maj får vi besked...

Denna vecka ska jag till Praktiska gymnasiet och hålla lektion om droger både för eleverna och personalen. Såklart blir det lite olika upplägg men det ska bli roligt att komma ut i verkligheten och inte bara sitta vid datorn på kontoret.

Slutligen vill jag tipsa om en föreläsning på Torsdag som handlar om Elise som är "morsa" på Malmskillnadsgatan i Stockholm. Där hjälper hon tjejerna som säljer sina kroppar. Hon bjuder på varm dryck, fika, har med sig varma kläder och finns där om det är någon som vill prata. Elise har själv varit en av tjejerna men tog sig ur ett liv av missbruk. Hör hennes livsberättelse torsdag 24 mars kl. 18.30 på Elektronen. Hon kommer även att nattvandra med nattvandrarna i Kungsbacka fredag kväll 25 mars.

På återseende!
Anne

tisdag 1 mars 2011

Besviken

Jag blir besviken när jag läser krönikan i fredagens tidning Norra Halland 25 februari. Krönikören skriver: "Gott vin till mat och en drink till fest ingår i vår kultur som trivselskapare"

Måste alkoholen vara orsaken till trivsel? Hur tror du att det du skriver påverkar ungdomarna i Kungsbacka? Det är just sådana attityder som gör att det finns ungdomar i Kungsbacka som dricker allt mer och oftare, som tar efter vuxnas alkoholvanor och mönster, som gör det mer lättillgängligt för ungdomar att få tag på alkohol. som gör att det finns många ungdomar med föräldrar som har alkoholproblem, barn och ungdomar som mår dåligt när vi vuxna dricker alkohol. Därför blir jag besviken.

Kungsbacka kommun arbetar utifrån FN:s konvention om barnets rättigheter. En artikel 33 ska: Samhället vidta lagstiftningsåtgärder, administrativa och sociala åtgärder i upplysningssyfte för att skydda barn från olaglig användning av narkotika och psykotropa ämnen.

Vi vuxna har ett jätteansvar som vi måste ta på allvar! Ungdomsdrickandet är ett vuxenproblem, det är vi som gör alkohol tillgängligt. Det är vi som köper ut, skapar och visar upp en alkoholkultur som borde förändras. Jag menar inte att alla vuxna måste avstå helt från alkohol men tänka på vad man säger och välja sina tillfällen när man dricker alkohol är viktigt. Vi förändras av alkohol även i liten mängd. Det har barn berättat både en och flera gånger.

Även om man inte har några egna barn, barnbarn eller ens är i näheten av barn så måste man ändå fundera på hur vi vill att samhället ska se ut. Vill vi minska missbruksproblem som ger stora kostnader i samhället? Då måste vi ta vårt ansvar och arbeta för att minska alkoholkonsumtionen bland våra ungdomar. För varje år som vi kan skjuta upp debuten av alkohol för barn och ungdomar så minskar vi risken för att de hamnar i missbruk och beroende. Detta ansvar är inte bara kommunens utan alla vuxna medborgare har ett ansvar.

Det kanske känns obetydligt med en kampanj om en alkoholfri helg men Vita helgen är en del av så mycket mer som kommunen gör. Syftet med Vita helgen är att visa barn och ungdomar en sund och ansvarsfull relation till alkohol som vuxna bör ha.

Alkoholdebuten för ungdomar går allt lägre ner i åldrarna och detta mönster måste brytas. Det är vår skyldighet som vuxna att inte köpa ut eller bjuda våra barn på alkohol. Inte heller att förespråka alkohol som ett måste eller en självklar del av en kväll. Vi påverkar ungdomarna mer än vi tror.

Jag är besviken.

Vad gör LAST´N?

LAST´N jobbar med alkohol- och drogförebyggande frågor i Kungsbacka kommun. Vi är för tillfället tre utvecklare som jobbar med det alkohol- och drogförebyggande arbetet.