måndag 26 januari 2009

Trafik, alkohol och droger

Med alkohol och/eller andra droger i kroppen blir du en livsfarlig bilförare. Du utsätter inte bara dig själv för fara utan alla andra i din omgivning. De allra flesta svenskar har inställningen att det är en självklarhet att inte dricka alkohol eller använda andra droger innan man sätter sig vid ratten. Trots det görs i genomsnitt 15 000 resor/transporter varje dag i Sverige med förare som är så påverkade att de skulle dömas för rattfylleri om de upptäcktes enligt Vägverket. Andelen av dessa förare varierar mycket mellan dygnets timmar, veckans dagar och årets månader.

Riskerna i trafiken ökar av alkoholen. Enligt Vägverket är det cirka 30 procent som har alkohol i kroppen av de motorfordonsförare som dör i trafiken. För tio år sedan var siffran 18 procent. Män och ungdomar är kraftigt överrepresenterade i olycksstatistiken.

Alkohol dämpar hämningar, minskar självkritiken och förmågan att göra förnuftiga och realistiska bedömningar. Alkoholen minskar också ögonens koordinationsförmåga vilket ger sämre avståndsbedömning. Den försämrar även reaktionsförmågan vilket kan vara ödesdigert i trafiksituationer som kräver snabba reflexer. Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promilles alkoholhalt i blodet. För grovt rattfylleri är gränsen 1,0 och straffet är upp till två års fängelse.

Tänk efter före du sätter dig vid ratten med alkohol och/eller droger i kroppen och informera människor i din omgivning om det livsfarliga med alkohol- och drogpåverkade motorfordonsförare. Tillsammans kan vi påverka!

Inga kommentarer:

Vad gör LAST´N?

LAST´N jobbar med alkohol- och drogförebyggande frågor i Kungsbacka kommun. Vi är för tillfället tre utvecklare som jobbar med det alkohol- och drogförebyggande arbetet.